2012. szeptember 30., vasárnap

Ír étkezés/ Full Irish Breakfast

Az ír konyha meghatározó elemei az itt fellelhető nyersanyagok,és a helyben termelt élelmiszerek. A szigetország jellegéből adódóan a tengeri halak,rákok széles skálája megtalálható.Az állattenyésztés nagyrészt a speciális éghajlat folytán kiváló legelőkön tartott szarvasmarha és juh ágazaton nyugszik.Ez az alapja a kiváló minőségű tejtermékeknek,és tőkehúsoknak.A növénytermesztés nagy múlttal,és hagyományokkal büszkélkedő része a burgonya-ágazat,amely közel ötven fajtát mondhat magáénak. Egy hagyományos ír vacsora szinte elképzelhetetlen valamiféle krumpli nélkül,lett légyen az püré,sült,főtt,párolt,vagy bármilyen más alakzatban.Kezdjük talán a reggelivel, mivel ez a nap első étkezése.Bármelyik délelőtt is nyitva tartó vendéglátóipari egységbe is térünk be,többek között lehetőségünk nyílik "Full Irish"-t kérni.Ami ugye azt jelenti, hogy teljesen ír,vagy abszolút ír..Ezen fedőnév alatt pedig kapni fogunk egy tányéron: Black puding-ot (ami egy szelet véres hurkát jelent) White puding-ot,(ami "fehér "hurka,nyomokban májat is tartalmazhat":-)Sausage-ot (speciálisan ír sült virsli),Bacon-t,(sóval pácolt vékony karaj szelet grillezve), szintén grillezett félbevágott paradicsomot, Baked beans-t (paradicsomos gyöngybab),sült gombát,és tükörtojást.Ha mindezt sikerült elpusztítani egy angolosan tejjel kevert tea kíséretében,akkor sikeresen megalapozhattuk egy írországi napot.Ezek után senki nem csodálkozik, hogy az ebéd sok esetben csupán egy csaknem főzelék sűrűségű zöldség,vagy burgonya-póréhagyma leves vajas barna kenyérrel,és sokkal inkább a vacsora számít fő étkezésnek

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése