2012. október 6., szombat

Irish Soda Bread

Külön fejezetet érdemel a hagyományos ír kenyér,a "Soda bread".
Mint
már a neve is elárulja,a mi kenyereink többségétől eltérően nem
élesztővel,vagy kovásszal készül, hanem szódával.Ezúttal azonban a szóda
nem a fröccs egyik alkotó elemét jelenti,hanem speciális sütőport.

A teljes kiőrlésű lisztet sóval ,cukorral és a sütőporral szárazon
összeforgatjuk,a bádog-kenyérformákat vékonyan kiolajozzuk,esetleg
meghinthetjük zabpehellyel.(Természetesen forma nélkül is süthető a
kenyér,de ettől a tésztától senki ne várjon magas cipó-formájú
eredményt.)

Ezután szoba-hőmérsékletű írót adunk hozzá(nem Jókai Mórról van szó,
hanem a vaj készítésekor visszamaradt zsírszegény savó-szerű
folyadékról:-) annyit, hogy egy lágy,sűrű iszapszerű tésztát kapjunk.
Amennyiben forma nélkül oldjuk meg a dolgot, akkor egy kicsit
keményebbre csináljuk az anyagot.

Dagasztásra,kelesztésre semmi szükség, azonnal mehet a
formába,háromnegyed részig,vagy a vékonyan megolajozott ,lisztezett
(vagy zabpehellyel meghintett)sütőlapra. a tetejét szintén zabpehellyel
szórjuk meg,és mehet is a kemencébe.

175-fokon 70 percig sütjük,majd kivesszük a formából,és még 15
percig 180-fokon készre sütjük.    A forma nélküli változatnál az utóbbi
15 percre nincs szükség, mert az rendszerint teljesen átsül a 70 perc
alatt.

Érsekességként említem meg, hogy én ezzel a fajta kenyérrel itt
találkoztam először olyan formában, hogy nekem kellett  megcsinálni. Bár
nem vagyok pék,a munkám során mégis számtalanszor szükség volt arra,
hogy kenyeret süssek.Az első alkalommal természetesen a megszokott módon
próbáltam dolgozni a tésztával.Ez ugye arról szól, hogy  minél inkább
ki van dolgozva, dagasztva, gyúrva az alapanyag,annál lazább,és finomabb
a végtermék...Ez esetben azonban erről szó sincs.Minél
lazábban,könnyedebben,gyorsabban "dobja össze" az ember,annál jobb.

Természetesen ehhez az alaptésztához számtalan különféle adalékot
keverhetünk,gondolok itt a szezámmagtól , a lenmagtól a tökmagon
keresztül a különböző egyéb magvakig. Mind-mind külön-külön,vagy
egymással keverve egyedi megjelenést,és ízt adhatnak a kenyérnek.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése