Mint
már a neve is elárulja,a mi kenyereink többségétől eltérően nem
élesztővel,vagy kovásszal készül, hanem szódával.Ezúttal azonban a szóda
nem a fröccs egyik alkotó elemét jelenti,hanem speciális sütőport.
már a neve is elárulja,a mi kenyereink többségétől eltérően nem
élesztővel,vagy kovásszal készül, hanem szódával.Ezúttal azonban a szóda
nem a fröccs egyik alkotó elemét jelenti,hanem speciális sütőport.
A teljes kiőrlésű lisztet sóval ,cukorral és a sütőporral szárazon
összeforgatjuk,a bádog-kenyérformákat vékonyan kiolajozzuk,esetleg
meghinthetjük zabpehellyel.(Természetesen forma nélkül is süthető a
kenyér,de ettől a tésztától senki ne várjon magas cipó-formájú
eredményt.)
összeforgatjuk,a bádog-kenyérformákat vékonyan kiolajozzuk,esetleg
meghinthetjük zabpehellyel.(Természetesen forma nélkül is süthető a
kenyér,de ettől a tésztától senki ne várjon magas cipó-formájú
eredményt.)
Ezután szoba-hőmérsékletű írót adunk hozzá(nem Jókai Mórról van szó,
hanem a vaj készítésekor visszamaradt zsírszegény savó-szerű
folyadékról:-) annyit, hogy egy lágy,sűrű iszapszerű tésztát kapjunk.
Amennyiben forma nélkül oldjuk meg a dolgot, akkor egy kicsit
keményebbre csináljuk az anyagot.
hanem a vaj készítésekor visszamaradt zsírszegény savó-szerű
folyadékról:-) annyit, hogy egy lágy,sűrű iszapszerű tésztát kapjunk.
Amennyiben forma nélkül oldjuk meg a dolgot, akkor egy kicsit
keményebbre csináljuk az anyagot.
Dagasztásra,kelesztésre semmi szükség, azonnal mehet a
formába,háromnegyed részig,vagy a vékonyan megolajozott ,lisztezett
(vagy zabpehellyel meghintett)sütőlapra. a tetejét szintén zabpehellyel
szórjuk meg,és mehet is a kemencébe.
formába,háromnegyed részig,vagy a vékonyan megolajozott ,lisztezett
(vagy zabpehellyel meghintett)sütőlapra. a tetejét szintén zabpehellyel
szórjuk meg,és mehet is a kemencébe.
175-fokon 70 percig sütjük,majd kivesszük a formából,és még 15
percig 180-fokon készre sütjük. A forma nélküli változatnál az utóbbi
15 percre nincs szükség, mert az rendszerint teljesen átsül a 70 perc
alatt.
percig 180-fokon készre sütjük. A forma nélküli változatnál az utóbbi
15 percre nincs szükség, mert az rendszerint teljesen átsül a 70 perc
alatt.
Érsekességként említem meg, hogy én ezzel a fajta kenyérrel itt
találkoztam először olyan formában, hogy nekem kellett megcsinálni. Bár
nem vagyok pék,a munkám során mégis számtalanszor szükség volt arra,
hogy kenyeret süssek.Az első alkalommal természetesen a megszokott módon
próbáltam dolgozni a tésztával.Ez ugye arról szól, hogy minél inkább
ki van dolgozva, dagasztva, gyúrva az alapanyag,annál lazább,és finomabb
a végtermék...Ez esetben azonban erről szó sincs.Minél
lazábban,könnyedebben, gyorsabban "dobja össze" az ember,annál jobb.
találkoztam először olyan formában, hogy nekem kellett megcsinálni. Bár
nem vagyok pék,a munkám során mégis számtalanszor szükség volt arra,
hogy kenyeret süssek.Az első alkalommal természetesen a megszokott módon
próbáltam dolgozni a tésztával.Ez ugye arról szól, hogy minél inkább
ki van dolgozva, dagasztva, gyúrva az alapanyag,annál lazább,és finomabb
a végtermék...Ez esetben azonban erről szó sincs.Minél
lazábban,könnyedebben,
Természetesen ehhez az alaptésztához számtalan különféle adalékot
keverhetünk,gondolok itt a szezámmagtól , a lenmagtól a tökmagon
keresztül a különböző egyéb magvakig. Mind-mind külön-külön,vagy
egymással keverve egyedi megjelenést,és ízt adhatnak a kenyérnek.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése