2012. október 3., szerda

Ír ételek/ főétkezés-vacsora

Természetesen a teljesség igénye nélkül említenék meg néhány,  az én szememben speciálisan helyinek tekintett vacsora-fogást.
Előételnek a "Fish-cake",az az halpogácsa kínálkozik. Ez legalább háromféle halból készül.


Többnyire füstölt sügér,tőkehal,és makréla enyhén sós vízben
megfőzött darabjait keverjük össze burgonyapürével,citrom (vagy lime)
 levével,és vágott petrezselyem levéllel,és aprított újhagymával. A
kapott masszából közepes méretű pogácsákat formázunk. Lisztbe,felvert
tojásba, zsemlemorzsába,majd ismét tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk
(dupla bundázás). Ezt követően bő forró olajban aranysárga ropogósra
sütjük. Tálaláskor sáfrányos majonézt,és tejszínben párolt póréhagymát
adunk mellé a tányérra.

A marha steak nagyon népszerű megszámlálhatatlan variációban,de
mivel ezt mégsem tekinthetjük ír specialitásnak, erre a területre mégsem
térek ki.

Ugyan ez a helyzet a lazaccal is,bár jó néhány vendégünk
ragaszkodott már ahhoz,hogy a Shannon folyóból származzék a tányérjukra
kerülő lazacfilé...

Kikerülhetetlen,és méltán híres az "Irish stew" az az ír
gulyás(amit ők ugyan előszeretettel rokonítanak a magyar pörkölttel,
vagy bográcsgulyással,de ennek a taglalásába kár lenne belemenni..). A
felkockázott birka vagy marha húst kevés forró olajon megkapatjuk,hogy
egy kis pörzs -réteg keletkezzen rajta.Meghintjük egy kevés liszttel,és
forró csontlevet öntünk rá.Egy lábasban ezután rétegezzük a
felkarikázott sárgarépát,szárzellert, hagymát,burgonyát,valamint a húst a
csontlével együtt. Kakukkfüvet,babérlevelet adunk hozzá,majd másfél-két
óráig lassú tűzön,keverés nélkül főzzük.Az utolsó tizenöt percben
árpagyöngyöt hintünk rá,hogy az is elkészüljön a hússal együtt. Igen
ízletes,tartalmas,laktató étel, érdemes megjegyezni,hogy a töltött
káposztához hasonlatosan másnap felmelegítve az ízek még inkább
összeérnek.


Ami pedig a desszertet illeti,a "Bread and butter puding" a
zászlóvivő,bár azon komoly viták vannak, hogy ezen étek ánglius-é avagy
írországban született. Kár lenne vérre menni ezen,mert nem igazán
bonyolult dologról van szó. A nevében szereplő kenyér és vaj valóban
vajas kenyeret takar(ami talán nem is igazán meglepő:-)Szóval a vajas
kenyeret kivajazott sütőtepsibe,vagy formába rakjuk megszórva
mazsolával,és őrölt fahéjjal,majd tejet, tejszínt összekeverünk,cukorral
(esetleg vaníliás cukorral)felmelegítjük,de nem forraljuk fel,csak
olyan hőfokra, hogy amikor belekeverjük a tojásokat, azokat ne kapja
össze.Ezt a tejes-tejszínes-tojásos levet ráöntjük a kenyérszeletekre,és
száznegyven fokon egy óráig sütjük.


 A vacsora előtt, alatt és után bátran ihatjuk akár az ír Whiskyk
széles skálájának bármelyikét,akár az írek nemzeti büszkeségének számító Guinness sört, nem kell attól tartani, hogy bárki is megszólna ezen
tettünkért.

Jó étvágyat!:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése